BEYOND THE ABC OF ANIMAL TRAINING

15 Oktober 2016

De Werelt Conference Centre in Lunteren

Als dierentrainers zitten we soms vastgeroest in protocollen. We zijn zó gefocust op het ‘hoe het moet’, dat we vaak niet meer kijken naar wat er gebeurt. Het spel is soms uit de training, de sjeu eraf om samen te zijn, om te ontdekken. Tijdens ‘Beyond the ABC of Animal Training’ willen we verder kijken. Verfrissen, prikkelen, vernieuwen en inspireren. Bestaande dingen loslaten, en nieuwe dingen omarmen. Anders gaan kijken en voelen. En nadenken, over hoe het anders en (nóg) leuker kan voor dieren en mensen.

Deze dag is geschikt voor iedereen die graag met tijd dieren én mensen doorbrengt.

Klik hier voor het programma Beyond the ABC of Animal Training

Klik hier voor de flyer Beyond the ABC of Animal Training

REGISTRATIE IS NU GESLOTEN VOOR DIT EVENEMENT

SPREKERS:
Stacks Image 5749
Professor Jan A.R.A.M. van Hooff groeide op in Burgers’ Dierenpark te Arnhem. Hij studeerde biologie in Utrecht en gedragsbiologie in Oxford bij Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen. Zijn promotie-onderzoek handelde over de evolutie van de gelaatsexpressies als middel van sociale communicatie bij de prima­ten, en speciaal over de evolutie van lachen en glimlachen. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraa­r gedragsbiologie aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek van zijn groep richtte zich in het bijzonder op het sociale gedrag en de sociale organi­satie van primaten. Die werden bestudeerd in veldwerkprojecten in Indonesië, Afrika en Zuid-Amerika. Grote bekendheid hebben ook de studies aan de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo gekregen. Jan van Hooff heeft gasthoogleraarschappen bekleed in Zürich en Parijs. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Stacks Image 7410
Professor Pim Martens is als hoogleraar Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Maastricht) geïnteresseerd in ‘Dierzaamheid’: duurzame mens-dier relatie. Zijn onderzoek richt zich o.a. op de ‘duurzame dierentuin’, percepties van mensen ten aanzien van dieren en emoties van honden en katten. Hij is ook oprichter van AnimalWise, een ‘wetenschapsactivistische denk-en-doe tank’ gericht op duurzame mens-dier relaties.
Stacks Image 6743
Al 30 jaar geeft Peter Beekman puppycursus. Hij heeft alle ontwikkelingen meegemaakt en heeft zich in al die jaren echt gericht op de opvoeding. Zijn werkgebied heef hij echter nog meer verlegd richting het geven van cursus aan de eigenaar. De puppy kan daarbij eigenlijk niet zo veel “fout” doen. Het belangrijkste hierbij is het leren kijken, het leren uitzoeken en hierdoor het leren kennen van de puppy in plaats van het leren van trucjes. Hiernaast geeft hij beeldende therapie bij een GGZ-instelling en gebruikt hij veel van datgene wat hij hier inzet en leert over de omgang met mensen in zijn omgang met cursisten.
Stacks Image 5571
Judith Lissenberg studeerde af in de contemporaine geschiedenis en heeft twee passies: letters en honden. Ze maakte als dagbladjournalist, (hoofd)redacteur en auteur van tijdschriften en boeken over huisdieren en allround copywriter haar vak van schrijven. Haar vrije tijd gaat op aan het leven en werken met honden en vooral ook het leren over en van dieren. Been there, done that: opgegroeid in een huishouden met 20+ viervoeters wist ze veel te bereiken, van GG3 tot Best In Show. Haar specialiteit is het creatief lesgeven aan zowel hondeneigenaren als instructeurs. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops, bijgestaan door haar Australian Shepherds Lappi en Pete. GLBZ is wat ze belangrijk vindt in het (honden)leven: Gewoon Lekker Bezig Zijn.
Stacks Image 5583
Sabrina Brando is als psycholoog met een MSc in Animal Studies, ze is vooral geïnteresseerd in de mens-dier relatie. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops over dierenwelzijn. Kijken vanuit het perspectief van het dier en nadenken over 'hoe is en blijft het leven leuk?' behoren tot haar favoriete onderwerpen. Sabrina is eigenaar van AnimalConcepts en reist de hele wereld over om onder meer les en advies te geven op universiteiten en in dierentuinen, onderzoekscentra en wildlife centra. Klik hier voor een korte bio.

PRESENTATIES / WORKSHOPS:

Jan A.R.A.M. van Hooff

Apen apen apen na?

Dieren 'weten' gewoon vanzelf wat ze moeten doen en wanneer; dat heet 'instinct'. Wel, zo simpel is het niet. Dieren - en dan bedoelen we niet zozeer mosselen, zeesterren of pissebedden, maar vooral "ons soort dieren", zoogdieren - blijken een beeld van hun leefwereld op te bouwen; ze blijken betekenissen en waardes toe te kennen aan de verschijnselen, die ze waarnemen. Ze blijken ook vaardigheden en gewoontes te ontwikkelen. Dat doen ze op grond van hun ervaringen. Natuurlijk berust dit vermogen op erfelijke aanlegfactoren tot het opnemen en verwerken van informatie, die evolutionair zijn aangepast aan de uitdagingen welke de leefomgeving van een soort oplevert. We denken hierbij meteen aan individuele vormen van leren, dat is: wijs worden op grond van de eigen ervaringen. De laatste jaren is er een toenemend besef dat sociale factoren een zeer belangrijke rol spelen bij het leren. Dat geldt dan speciaal voor “ons soort dieren”. Het gaat hier om processen zoals emotionele besmetting, aandachtsoverdracht, emulatie (anderen nadoen) en imitatie (gedrag nabootsen). Dergelijke processen maken de vorming van tradities en cultuur mogelijk, verschijnselen die tot voor kort als uniek menselijk werden beschouwd.

Pim Martens

Lachende honden bijten niet?

Laten honden zien wanneer ze zich schamen? Bestaan jaloerse katten? Onze kijk op de emoties van die dieren is in de loop der tijd nogal veranderd. Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor het bestaan van emoties in dieren. De meeste huisdiereigenaren waren daar al langer van overtuigd en herkennen vreugde, plezier en verdriet bij hun huisdieren. Vaak veronderstellen ze ook dat de huisdieren de emoties van hun baasjes herkennen en hun gedrag daarop afstemmen. Bijvoorbeeld: is het baasje bedroefd, dan komt de poes of hond troosten. Bij mensen sturen emoties het gedrag. Werkt dat ook zo bij dieren? Hebben zij dezelfde emoties als wij? En kunnen wij die herkennen? Ik laat zien dat er eens sterke emotioneel spiegeling kan bestaan tussen huisdier en baasje, en dat er ook een therapeutische interactie tussen mens en dier kan zijn. Denk bv aan dolfijntherapie bij kinderen met autisme en kinderen met het syndroom van Down en inzet van honden bij volwassenen met autisme.

Peter Beekman

De lol van (en in) je hond

Gaat als hondentrainer en creatief beeldend therapeut aan de slag met de zaal: neem pen en papier mee! Vaak zijn we tijdens oefeningen alleen maar gefocust op het resultaat en kijken we voornamelijk naar wat hij niet doet. Het is veel leuker om te kijken naar wat de hond wel doet, ook al gaat de oefening helemaal mis. Als je dan probeert te achterhalen waarom het mis gaat, wat er omgaat in het bolletje van je hond kom je vaak tot verrassende en enorm leuke ontdekkingen. Het is buiten de box leren kijken en denken en daar is nog zoveel te leren. Je zult hiervoor moeten loslaten en ruimte creëren voor iets nieuws.

Judith Lissenberg

Waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Judith Lissenberg is journalist/tekstschrijver en heeft als passie het werken met honden. De laatste jaren reisde ze stad en land af om vele honderden hondeneigenaren en -instructeurs iets te vertellen over creatief trainen: het werken met out-of-the-box materialen om mens en hond op een leuke wijze met elkaar aan het werk te zetten. Daarbij hield ze haar observerende en kritische verslaggeversoog open. Tijdens ‘Beyond the ABC of Animal Training’ zal Judith zich op haar eigen enthousiaste wijze een heleboel dingen afvragen. Heeft de huidige hondentraining ons gebracht wat we willen? Hoe creatief zijn we eigenlijk? Waar zijn we nou eigenlijk helemaal mee bezig? Verwacht geen antwoorden. Wel twijfel, en stof tot nadenken.

Sabrina Brando

Ze bedenken het!

Dieren doen, verzinnen en proberen van alles, alleen en samen met anderen. Elk individu met haar of zijn nieuwsgierigheid, creativiteit, spontaan gedrag, initiatief, spelgedrag en keuzes. Tijd, geduld en de ruimte geven aan dieren kan ons veel leren over wat ze leuk vinden, wat ze motiveert, wat er in hun wereld omgaat, manieren van denken, uitingen van gevoelens. Het proberen te zien vanuit hun perspectief is fundamenteel in interacties, inclusief training, samenzijn vanuit een dialoog. Het laten gaan van controle, het meegaan in wat er gebeurd. Ze bedenken het! Zijn wij erbij om het mee te maken en er voor open te staan?

TAAL:

Dit seminar wordt in het Nederlands gegeven.

LOCATIE:

Congrescentrum De Werelt
Westhofflaan 2, 6741 KH Lunteren
Postbus 6, 6740 AA Lunteren
T (0318) 48 46 41

ANNULERINGSBELEID
Na ontvangst van je inschrijfformulier ontvang je een bevestiging. Je bent dan officieel aangemeld voor deze dag. Moet je onverhoopt annuleren? Als je minimaal 3 maanden van tevoren annuleert, krijg je de ontvangen deelnamekosten terug, verminderd met administratiekosten. Bij annuleringen tot minimaal 2 maanden van tevoren betalen we 50 procent van de ontvangen deelnamekosten terug. Annuleringen minder dan een maand van te voren worden niet vergoed. Deelnemers die niet komen opdagen, zijn aansprakelijk voor de betaling van de volledige deelnamekosten, tenzij vooraf andere afspraken zijn gemaakt met AnimalConcepts. Door je aan te melden aanvaard je deze annuleringsvoorwaarden. Alle betalingen moeten vóór aanvang van deze dag zijn ontvangen. Zo niet, dan geeft alleen contante betaling op de dag zelf toegang tot het evenement.